Ruggengraat-Bekken reflex
De Ruggengraat-Bekkenreflex helpt informatie uit de hersenen naar het onderlichaam over te brengen en zorgt ervoor dat de heup omhoog gaat aan de kant waar de onderrug of de heupen worden aangeraakt.
Kinderen met een ongeremde Ruggengraat-Bekkenreflex hebben een hekel aan het dragen van strakke kleding, knopen of broekriem. Stil zitten is erg lastig. Behalve dat de omgeving dit vervelend vindt (‘zit toch eens stil’), heeft het grote gevolgen voor concentratie en korte termijn geheugen.
Gedachten springen vaak van hot naar her, wat leidt tot gebrek aan overzicht of het gevoel non stop te veel aan zijn hoofd te hebben. Een gevolg hiervan kan zijn dat het moeilijk is om tot actie te komen of uitstelgedrag om huiswerk of andere werkzaamheden aan te pakken.
Fysiek kan een ongeremde Ruggengraat-Bekkenreflex zorgen voor scheef standen en scheefgroei van de ruggengraat en het bekken. Als gevolg daarvan kunnen (lage) rug-, nek- en hoofdpijnklachten ontstaan. Dit leidt tot een slechte doorstroming van voedings- en afvalstoffen in de rug. Als de afvalstoffen zich ophopen, ontstaan er verharding van bindweefsel en kraakbeen.
Door de sterke reactie op prikkels, is de balans tussen spanning en ontspanning snel verstoord, wat zorgt voor uitputting van het lijf en kan leiden tot veel klachten.
Kenmerken:
- Bedplassen / pas heel laat of niet zindelijk worden
- Moeite met rennen, springen of klimmen
- Problemen met zwangerschappen
- Hormonale onbalans
- Bekkeninstabiliteit na de bevalling,
- Verzakking baarmoeder
- Rug- en schouderproblemen
- ‘Versleten” rug of beknelling van de zenuwen
- Piekeren en malen (daardoor slecht slapen)
- Tics en dwangmatig gedrag,
- Migraine
- Gevoelig voor geluid / trillingen
- Slecht evenwicht
- Darmproblemen
Integratie van de Ruggengraat-Bekken reflex kan dus verbetering geven op diverse vlakken en is de moeite van het integreren waard!