Werkgeluk is een hot item op het moment. Er worden allerlei tips en cursussen gegeven om je werkgeluk te verhogen. Je kunt zelfs een opleiding tot werkgelukdeskundige volgen. De definitie van werkgeluk is dat de medewerker voldoening en plezier uit het werk haalt. Voldoening en plezier zijn begrippen waar we ons allemaal in kunnen vinden. Waar het voor de ene persoon belangrijk is om voldoende uitgedaagd te worden en goede mogelijkheden voor loopbaanontwikkeling te hebben. Staat voor de ander een goede balans tussen werk en privé voorop. Andere factoren die nog mee kunnen spelen voor jouw werkgeluk zijn bijvoorbeeld een aantrekkelijk salaris, werkzekerheid, het ervaren van verbinding met je collega’s, betekenis ervaren en erkenning krijgen.

Uit onderzoek is gebleken dat gelukkige werknemers gemotiveerder zijn en beter presteren, wat uiteindelijk ook positief is voor werkgever of organisatie. In veel organisaties wordt hier dan ook steeds meer op ingespeeld. Er worden onder andere vitaliteitsprogramma’s aangeboden met daarbij de mogelijkheid tot sport en bewegen, voedingsadvies en een bodycheck. Maar ook regelmatig een massage onder werktijd is een mogelijkheid. De werkgever kan dus zeker bijdragen aan jouw werkgeluk.

Op deze manier bieden werkgevers steeds meer mogelijkheden aan om het werkgeluk te verbeteren. Maar uiteindelijk begint het bij bewustwording en kun je jezelf afvragen, wat verhoogt mijn werkgeluk? Is het werk wat ik doe, datgene waar ik blij van word?  De laatste jaren zijn werk en privé steeds meer in elkaar verweven. We zijn tenslotte steeds meer thuis gaan werken. Dat heeft voordelen, maar maakt het ook ingewikkelder een goede balans te vinden tussen werk en privé.

Als ik naar mijn eigen werkgeluk kijk, vind ik dat binnen de werkzaamheden van mijn praktijk. Mensen komen met hun hulpvraag binnen. Dit kunnen fysieke klachten zijn of ze voelen zich niet happy. De vitale energie stroomt niet, waardoor ze het gevoel van geluk moeilijk kunnen ervaren. Samen ‘duiken’ we dan in de hulpvraag om het verhaal eromheen helder te krijgen. Met als uiteindelijk doel om de energie weer te laten stromen. Naast deze mooie uitdagingen in mijn werk is het voor mij belangrijk om rust en ruimte voor mezelf te zoeken om me weer op te kunnen laden.

En ik weet niet hoe dat voor jou is, maar op de momenten dat alles ‘te overzien’ is lukt het prima om naast mijn werk voldoende tijd voor mezelf te vinden. Op het moment dat er te veel werk of andere uitdagingen op mijn pad komen, wordt het lastiger om tijd voor mezelf vrij te maken. We weten wat goed voor ons is, maar komen er op dat moment niet aan toe om het ook uit te voeren. En juist in die momenten zitten de ‘groei’ mogelijkheden!

Door te vertragen en je af te vragen wat je verhindert om stappen te nemen. Reflecteren en bewustwording waar de energie vast is gaan zitten, helpen je verder om meer helderheid te krijgen op je pad en kan de energie weer gaan stromen. Geluk is ook andere wegen durven aangaan dan alleen de vaste paden. Dat zijn bouwstenen voor de situaties die je tegen kan komen!