Bewust zijn en bewustzijn…het verschil is maar een spatie en de klemtoon. Om te beginnen met bewust zijn, kun je je afvragen hoe bewust ben ik erbij? Loop je dag eens na en kijk of je veel op de automatische piloot gedaan hebt? Of misschien herken je het wel… je hebt een route in de auto afgelegd en beseft dat je je niets kunt herinneren van wat je onderweg hebt gezien. Daar is op zich niets mis mee, want je bent tenslotte zonder problemen op je bestemming aangekomen.

Als je gedachten je zo in beslag nemen, ben je vooral bezig met wat er geweest is of nog komen gaat. En misschien mis je dan juist de mooie ‘verwonder’ momentjes gedurende de dag. Van die kleine momentjes waarbij je bewust bent van je omgeving, een wandeling waarbij je zintuigen geprikkeld worden. Of je nieuwsgierigheid gewekt wordt om op avontuur te gaan…

En wat is dan het verschil met bewustzijn? Bewustzijn is eigenlijk alles wat je waarneemt, een ervaring. Er zijn veel verschillende soorten van bewustzijn. We spreken onder meer van lichaams-, sociaal- en zelfbewustzijn. En dat laatste houdt me al jaren bezig. Zelfbewustzijn is het besef van wie je bent, wat je gedachten zijn, maar ook trouw zijn aan jezelf. Gedurende je leven kom je heel wat uitdagingen tegen die het niet zo eenvoudig maken om volledig trouw te blijven aan jezelf, om in ‘je kracht’ te blijven staan.

Als kind doe je allerlei leuke, fijne ervaringen op die opgeslagen worden. Uiteraard komen er gedurende de jaren ook ervaringen bij, die minder leuk en soms zeer pijnlijk zijn. Wanneer deze ervaringen te heftig zijn, stoppen we ze diep weg. Het lijkt alsof we ze zijn vergeten, maar iedere ervaring die niet erkend of verwerkt wordt, blijft in ons systeem aanwezig. Er ontstaat een verkramping, hier bouwen we onze overlevingsmechanismes omheen. Vitale energie wordt op slot gezet. In mijn praktijk kom ik deze blokkades van energie in het lichaam tegen, doordat mensen bijvoorbeeld vastlopen op hun werk. Of het uit zich in vermoeidheid en fysieke klachten.

Nadat ik het spiertesten geleerd had en daarna nog een heel aantal aanvullende cursussen gevolgd had, kwam ik op het pad van de Bewustzijnsleer. Er ging een wereld voor me open! Na jaren waarin ik me vooral op de ‘technische’ vaardigheden gericht had, kwam ik nu terecht in ego structuren, zelfacceptatie en non dualiteit. Het proces om je eigen ‘kluwentje wol’ te ontrafelen geeft inzicht in je patronen en belemmerende overtuigingen. Je kunt je daar bewust van zijn en toch weer in dezelfde soort situaties terecht komen. Best frustrerend. Maar door ‘je uitdagingen’ iedere keer toch weer aan te gaan, wordt de impact ervan steeds minder.

Wanneer je steeds opnieuw in situaties terechtkomt die je te veel energie kosten, denk dan ook eens aan Kinesiologie. Bewust worden van jouw uitdagingen, welke mechanismes spelen een rol, zit je vast in bepaalde patronen, waar stroomt de energie niet meer, geeft de mogelijkheid tot groei. Groeien in bewustzijn door het waarnemen, ervaren en doorleven van jouw verhaal.

Door bewuster te zijn, zullen we meer bewustzijn ervaren.