In de flow zijn. Wat bedoelen we daar eigenlijk mee? Stromen, vloeien, met de stroom meebewegen. Een gevoel van gelukzaligheid wanneer je helemaal op kan gaan in datgene waar je mee bezig bent. Alsof je op een golf surft. Helemaal gefocust om te blijven staan en alles om je heen kunnen vergeten. Het gaat goed, alles lijkt vanzelf te gaan en je kunt niets verkeerd doen.

In de flow zijn, ‘ go with the flow’ … voor mij klonk dat als in je ritme zijn, de goede vibe hebben. Dan zie ik voor me dat ik lekker bezig ben met mijn werk, mijn gezin en in mijn relaties. Wat concreter vertaalt voelde in de flow zitten als duidelijk weten wat je wilt, waar je mee bezig wilt zijn, je doelen duidelijk voor ogen hebben. Veel tegelijk kunnen doen en toch de rust kunnen behouden. Dus je to-do lijstje afwerken zonder dat er veel bij komt. En daarna nog fit genoeg zijn om te sporten en tussendoor je huishouden en gezin ‘ managen’. Vooral veel yang energie dus.

Een tijd lang lukte het me goed om op die golf te surfen. Tegenwind kon me niet hinderen, wankelde af en toe maar kon rechtop blijven staan. Totdat de golven iets te hoog werden en ik verkrampte. Fysiek kon ik niet meer mee en moest keuzes maken. Tennissen met alle gezelligheid eromheen werd ingeruild voor wandelen en fietsen en ik vond een andere flow. Deze flow bracht veel rust. Mediteren, fietsen en regelmatig de natuur in voor een mooie wandeling. De yin energie voelen, even niets moeten van mezelf. Mezelf weer terugvinden en beseffen dat je kan blijven staan, wanneer er veel deining om je heen is.

Wanneer ben je eigenlijk in ‘de flow’? Is dat wanneer je het gaspedaal intrapt en je kunt focussen op datgene waar je mee bezig bent? Of wanneer je het rempedaal ingedrukt houdt en je tijd voor jezelf hebt om naar binnen te keren?

Na een hectische periode merk ik dat ‘de flow’ weer aan het veranderen is. Langzaam aan kan ik het sporten weer iets fanatieker oppakken en merk dat het me goed doet om weer iets op te bouwen en vertrouwen te hebben in mijn lijf.

En hoe is dat voor jou? Wanneer ‘stroomt’ de energie in jou, waardoor je goed in je lijf zit en in contact met jezelf bent…

Privacy Preference Center